اگر میخواهید به شکلی اصولی آموزش رایگان فارکس را یاد بگیرید، نباید بیگدار به آب بزنید! احتمالاً با تریدرهای زیادی مواجه خواهید شد که با اینکه سالهاست مشغول معامله هستند اما برخی از اصول بنیادین و بدیهی بازار را نمیدانند و نسبت به ساز و کار بازار شناخت کافی ندارند. یکی از عوامل مهم ضررده بودن اکثر تریدرها این است که به اندازه کافی روی یادگیری زمان نمیگذراند و خیلی سریع میخواهند معاملات خود را شروع کنند!
یادگیری فارکس یک امر یک شبه نیست. هیچکس نمیتواند با گذراندن یک یا چند دوره به سودهای آنچنانی دست یابد. رسیدن به سوددهی مستمر احتیاج به سالها تجربه، تمرین و ممارست دارد.
یادتان باشد که توقعتان از بازارهای مالی را واقعی کنید. اگر برای یک شبه ره صد ساله را رفتن به فارکس روآوردهاید بدانید که قربانی این بازار هستید.
در این بخش در طی این سلسله مقالات با اصول کلی بازار فارکس آشنا شوید. اگر در ابتدا بعضی از مطالب را به طور کامل متوجه نشدید، نگران نباشید. در مراحل اول فقط قرار است یک دورنما و آشنایی کلی با بازار پیدا کنید.
بسیاری از کسانیکه تازه با سرمایهگذاری تو بازار فارکس آشنا میشن، یک سری سوال مثل فارکس چیه؟ سایت فارکس چیست؟ چطوری باید وارد فارکس شد؟ و … در ذهنشان ایجاد میشود. در این قسمت از دورهی رایگان آموزش فارکس به تمامی این سوالات پاسخ میدهیم. برای خواندن مقالات به ترتیب اولویت، بر روی لینکهای ارائه شده در هر سرفصل کلیک کنید.
بسیار ساده است! فارکس یک بازار جهانیست که میتوانید دو ارز از دو کشور مختلف را در برابر هم معامله کنید. اگر تحلیل شما این است که یک ارز در مقابل ارز دیگر ارزشمندتر خواهد شد، میتوانید آن را بخرید و اگر بازار مطابق پیشبینی شما عمل کند، سود خواهید کرد.
اگر تا به حال به کشور دیگری سفر داشتهاید، حتما متوجه شدهاید که یک غرفه صرافی در فرودگاه وجود دارد که میتوانید پولی که در کیف خود دارید را به ارز کشوری که وارد آن شدهاید تبدیل کنید.
وارد صرافی میشوید و متوجه تابلویی میشوید که برای ارزهای مختلف، نرخهای مختلفی را نشان میدهد. آنچه بر روی تابلو میبینید نرخ تبدیل ارز است. نرخ تبدیل، نسبت قیمت دو واحد پولی دو کشور مختلف است. حال شما “ین ژاپن” را بر روی تابلو پیدا میکنید و با خود فکر میکنید، “وای! ارزش یک دلاری من ۱۰۰ ین است؟! و من ده دلار دارم! پس من پولدار میشوم!!!” وقتی چنین کاری را میکنید، یعنی در بازار فارکس شرکت کردهاید! شما یک ارز را با ارز دیگر مبادله کردهاید.
یا به اصطلاح معاملاتی فارکس، اگر فرض را بر این بگیریم که شما یک آمریکایی هستید که به ژاپن رفته، انگار دلار را در مقابل ین معامله کردهاید. قبل از اینکه به خانه برگردید هم احتمالاً جلوی غرفه صرافی توقف میکنید تا “ین” خود را که به طور معجزهآسایی در جیب شما باقی مانده است به دلار تبدیل کنید و متوجه میشوید که نرخ ارز تغییر یافته است. این تغییرات در نرخ ارز است که باعث میشود شما در بازار فارکس کسب درآمد کنید.
فارکس چیست ؟
بازار مبادله ارز، که معمولاً به عنوان “فارکس” یا “FX” شناخته میشود و بزرگترین بازار مالی در جهان است. بازار FX یک بازار جهانی و بدون مرکزیت است یعنی هیچ مرکز فیزیکی در دنیا ندارد و در آن واحدهای پولی جهان دست به دست مبادله میشوند. نرخ تبدیل ارز هر ثانیه تغییر میکند بنابراین یک بازار ارز یک بازار داغ و همیشه باز است. باید بدانید مقدار ناچیزی از تبادلات ارزی در “بازار واقعی” از جمله تجارت بینالمللی و صنعت گردشگری (مانند مثال فوق در فرودگاه) اتفاق میافتد. در عوض، بیشتر تبادلات ارزی که در بازار جهانی ارز اتفاق میافتد به مقاصد سفتهبازی و نوسانگیری خرید و فروش میشود.
معاملهگران ارز (که به عنوان نوسانگیر ارز نیز شناخته میشوند) اقدام به خرید ارز میکنند به این امید که در آینده بتوانند آنها را با قیمت بالاتری بفروشند. در مقایسه با حجم کم 22.4 میلیارد دلاری روزانه بورس اوراق بهادار نیویورک (NYSE)، حجم 6.6 تریلیون دلاری بازار ارز در روز حجم معامله بسیار بزرگی به نظر میرسد.
دقت کنید، تریلیون!
به نظر میاد که اصلاً سراغ مقایسه بازار فارکس با بورس تهران نرویم خیلی بهتر است (حجم معاملات روزانه در بورس تهران حدوداً نیم میلیارد دلار است!). بیایید با استفاده از تصویر هیولاها، ابعاد موضوع را بهتر درک کنیم…
مقایسه حجم بازار فارکس و بورس نیویورک
بزرگترین بازار سهام جهان، بورس اوراق بهادار نیویورک(NYSE) است و روزانه حجم معاملهای در حدود 22.4 میلیارد دلار دارد. اگر ما از یک هیولا برای نشان دادن بورس نیویورک استفاده کنیم، تصویر اینگونه خواهد بود…
ترسناک است! به نظر میرسد که بزرگ و تعیین کننده است. حتی شاید برای برخی جذاب هم باشد. شما هر روز خبرهای مربوط به بورس را در اخبار میشنوید… از رادیو و یا از تلویزیون، تلگرام، اینستاگرام و سایر شبکههای اجتماعی! حتی شاید در باشگاه بدنسازی سرکوچه و سوپرمارکت احمدآقا هم از بورس بشنوید: “امروز شاخص بورس تهران با افزایش مواجه شد… و فلان و فلان”. وقتی مردم از “بازار” صحبت میکنند، منظور آنها معمولاً بورس است. بنابراین بورس به نظر بزرگ میرسد، صدای بلندی هم دارد و دوست هم دارد سر و صدای زیادی بپا کند. اما اگر حتی بورس نیویورک را که چندین برابر بزرگتر از بورس تهران است با بازار فارکس مقایسه کنید، تصویر اینگونه خواهد بود…
اوه، بورس نیویورک در مقایسه با بازار فارکس بسیار کوچک است! و واقعاً هیچ شانسی ندارد!
نمودار میانگین حجم معاملات روزانه برای بازار فارکس، بازار بورس نیویورک، بازار بورس توکیو و بازار بورس لندن در نمودار زیر نمایش داده شده است:
بازار فارکس بیش از ۲۰۰ برابر بزرگتر است! بسیار عظیم است! اما صبر کنید، یک نکته این وسط وجود دارد!
حجم حقیقی بازار فارکس
این رقم عظیم ۶.۶ تریلیون دلاری، کل بازار ارز جهانی را شامل میشود، اما بازار “لحظهای” که بخشی از بازار ارز است و بیشتر معاملهگران ارز شامل این بازار هستند، کمتر از ۲ تریلیون دلار در روز است و همچنین، اگر فقط میخواهید حجم معاملات روزانه معاملهگران خرد را حساب کنید (که در واقع ما تریدرها هستیم)، حتی کمتر از این میزان است.
تعیین میزان دقیق بخش معاملات خرد بازار فارکس بسیار دشوار است، اما تخمین زده میشود که چیزی در حدود ۳-۵٪ از حجم کل معاملات روزانه فارکس باشد یعنی حدود ۲۰۰-۳۰۰ میلیارد دلار (و شاید حتی کمتر). بنابراین، همچنان که میبینید بازار فارکس قطعاً عظیم است، اما نه انقدر عظیم که دیگران به شما القا میکنند.
جمله انرژیزای “فارکس ۶.۶ تریلیون دلار است!” را باور نکنید. این رقم عظیم به نظر چشمگیر میآید، اما کمی گمراهکننده است. ما دوست نداریم غلو کنیم ما فقط میخواهیم شما مقدار واقعی آن را بدانید.
گذشته از اندازه آن، این بازار بهندرت نیز بسته میشود! بهعبارتی تقریباً بصورت شبانهروزی باز است.
برای مطالعه بیشتر در رابطه با تحلیل rtm و استراتژی فارکس کلیک کنید
بازار فارکس ۲۴ ساعت شبانه روز و ۵ روز هفته باز است و فقط آخر هفتهها تعطیل میشود. بنابراین برخلاف بازارهای سهام یا اوراق قرضه، بازار فارکس در پایان هر روز کاری بسته نمیشود. در واقع، معاملات فقط به مراکز مالی مختلف در سراسر جهان انتقال مییابند.
روز معاملاتی در بازار فارکس با بیدار شدن معامله گران در اوکلند/ولینگتون استرالیا شروع میشود، سپس به سیدنی، سنگاپور، هنگکنگ، توکیو، فرانکفورت، لندن و سرانجام به نیویورک میرود و مجدداً معاملات دوباره در ولینگتون آغاز میشود!